Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam16
Toplam Ziyaret119808
Hava Durumu

havuzlarda kimyasal kullanımı

HAVUZLARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK
Kompleks spor merkezleri ve site içerisindeki evlerin havuzları yaz - kış açık durumda. Ayrıca okullardaki havuzlar ve otellerin havuzları da unutulmamalı.

Okulların açılması ve kış aylarının gelmesi artık yüzme sporuna engel değil. Günümüzde, ailelerin her yaştaki üyesi bu sporu kış aylarında bile çok rahat yapabiliyor. Yüzme, özellikle hafta sonları bir çok ailenin aktivitesi haline gelmiş durumda.

Çocuklar başta olmak üzere birçok insanın istifade ettiği havuzlar insan sağlığı açısından önemli bir yer işgal etmektedir. Dolayısıyla, yüzme havuzlarının güvenliği ve hijyeni mutlaka önemsenmelidir. Aksi taktirde ortaya çıkan sağlık sorunları ve kazalar, büyük problemleri de beraberinde getirir. Özellikle okul havuzlarında, temizlik ve hijyen çok daha fazla dikkate alınmalı, kontrollü temizlenmeli ve hasta olan çocukların girmemesi sağlanmalıdır.

Havuzdan bulaşan hastalıkların çoğu klorlama yoluyla önlenebilir ancak klor bazı mikropları anında öldürmediğinden, klorlu havuzlarda dahi belli ölçüde risk devam eder. Ayrıca klorun mikroorganizmaları yok edebilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Criptosporidyum, Giardia, E.Coli ve Şigella gibi dışkı yolu ile bulaşabilecek ateşli ishallere yol açan mikroplar, havuz suyunu kaza ile yutma sonucu hastalıklara yol açabilirler. Dolayısıyla havuza giren kişiler özen göstermediği sürece, en iyi bakılan havuzlarda dahi hastalıkların yayılması mümkündür.

Bakımı iyi ve özenle yapılmayan havuzlarda, ayrıca dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkma riski de oldukça yüksektir. Enfeksiyona bağlı olarak bazen çok şiddetli olmak kaydıyla kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma ve duyma sıkıntısı görülebilmektedir.

Havuza fazla girmekle iki türlü göz sorunu da ortaya çıkmaktadır. Bunlar, bakteri ve mantarlardan nedeniyle kirli havuzlardan bulaşan mikrobik hastalıklar ve klora karşı hassasiyettir. Çocuk havuzda yüzdükten sonra gözleri kızarıyorsa klora karşı hassasiyeti söz konusu olabilir. Fazla miktardaki klor, özellikle çocuklarda kornea tabakalarındaki hücrelere zarar verebilir.

Çocukları ve kendinizi havuzdan bulaşabilecek hastalıklardan korumak için bazı önemli tedbirleri titizlikle uygulamalı ve başkalarının da uyguladığından emin olmanız gerekmektedir. Bunlar:

Her türlü rahatsızlıklarda havuza girmemeye özen gösterilmelidir.
  Çocuğun veya kendinizin ishal durumu varsa havuza girilmemelidir.
Havuzda su yutmamaya veya ağıza su almamaya dikkat edilmelidir.
Yüzmeden önce duş alınmalıdır.
Cilt ve mantar enfeksiyonlarının bulaşmasına karşı, antiseptik solüsyonlarla ayaklar yıkanmalıdır.
Tuvalet sonrası eller mutlaka yıkanmalıdır.
Çocuklar belli aralıklarla tuvalete götürülmeli, havuza kaçırmalarına fırsat verilmemelidir.
Havuz suyu yutulmamalı, ağıza alınmamalıdır.
Kulak enfeksiyonlarına karşı, kulak tıkaçları kullanılmalıdır.
Göz enfeksiyonlarına karşı, gözlük ve maskeler kullanılmalıdır.
Ciltte sıyrık ve kesik alanlar varsa, havuza girilmemelidir.
Havuzda veya kenarında yiyecek yenmemelidir.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de, bir yaşın altındaki çocukları havuza sokmamaya özen göstermektir. Özellikle deri şikayetleri varsa, alerjik bir bünyeye sahipse ve bağışıklık sistemi problemliyse, havuza girmemesi sağlığı açısından önemlidir.

Havuza girmeden önce suyun temiz olduğundan emin olmak gerekir. Bunun için:

Havuzun işletildiği merkezin güvenilir olup olmadığını araştırın.
Havuzun bakımının düzenli olarak yapılıp yapılmadını öğrenin.
Havuzun dibinin net bir şekilde görünüp görünmediğine bakın.
Havuz kenarındaki taşların yapışkan veya kaygan olmamalıdır.
Havuz kimyasal ya da kötü bir koku yerine, daha duru ve az kokuya sahip olmalıdır.
Havuz pompa ve filitre sistemlerinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
Havuzun pH ve klor seviyesinin kontrol edilip edilmediğini ve son tespit edilen değerleri öğrenenin.

Yüzme havuzlarında ana hedef, havuzu kullananlar için yüksek kaliteli yüzme havuzu suyu hazırlamak ve bu suyu her zaman muhafaza etmektir. Havuz suyu içilebilir kalitede ve berrak olmalıdır. İdeal bir havuz suyu değerleri; İdeal serbest klor seviyesi 0,6-1.5 mg/lt, pH değeri 7.2 ile 7.6 arasında, suyun toplam sertliği (ppm) 50-400 mg/lt (CaCO3) olmalıdır. Bu parametrelerin sağlanabilmesi için havuzda kullanılacak olan kimyasalları dikkat ve özenle seçmek gerekmektedir.

Saat
Takvim